Wat doet een enkelbrace?


In dit blogbericht wordt uitgebreid stilgestaan bij de functie van de enkelbrace en wanneer deze ingezet kan worden. Bij sportactiviteiten, maar ook bij dagelijkse activiteiten. 

Wat doet een enkelbrace?

Een enkelbrace is een brace die erop gericht is om de enkel te laten herstellen. De brace wordt ingezet als hulpmiddel bij klachten, zoals pijn, in het gewricht van de enkel. Deze klachten beginnen meestal door een verzwikking of een verstuiking. Deze mate van verzwikkingen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Tijdens het dragen van een enkelbrace wordt de enkel gestabiliseerd waardoor de pijnklachten afnemen en het herstelproces versnelt. De enkelbrace is er veelal op gericht om pijn te verminderen en een maximaal draagcomfort te kunnen bieden aan de drager.

Enkelbrace op maat

Het is bij het passen van een enkelbrace van groot belang dat de juiste maat gehanteerd wordt. De maat van de enkelbrace kunt u veelal vinden op de website, maar ook kunt u contact opnemen met een speciliast om samen de juiste keuze te maken.

Compressie brace enkel

Er zijn verschillende soorten enkelbraces. De een zorgt voor stabiliteit, de andere immobiliseert juist de enkel. Ook kan het zijn dat een brace compressie geeft aan de enkel. Compressie wil zeggen dat er een bepaalde hoeveelheid druk wordt uitgeoefend op de enkel tijdens het dragen van de brace. In sommige gevallen is de hoeveelheid compressie zelf in te stellen via functies in de brace. Deze compressie heeft als doel om de enkel goed te laten herstellen. De spieren en pezen worden hierdoor op zijn plek gehouden, waardoor de enkel goed kan herstellen.

Sportbrace voor de enkel

Sportbraces zijn er ook voor de enkel. Het voordeel hiervan is, is dat deze tijdens sportactiviteiten gedragen kunnen worden. Daardoor kunt u ondanks uw blessure toch uw sport blijven uitoefenen.

Enkelbrace voetbal

Voetbal is een contactsport. Hierbij komen veel blessures voor. Met een enkelbrace voor de enkel kan men alsnog blijven voetballen, zonder dat u pijn of last ervaart tijdens het beoefenen van de sport. Push Sports Kicx is een enkelbrace speciaal gericht op voetbal. Tijdens het voetbal biedt deze brace bescherming tegen enkelverzwikkingen. Ook biedt de brace een aangename druk en laat de wreef vrij voor het behouden van een goed balgevoel.

Enkelbrace wandelen

Bij een enkelblessure is het belangrijk om eerst de enkel voldoende rust te geven. Daarna kan de enkel weer belast worden op een rustige manier. Een van deze activiteiten kan bijvoorbeeld wandelen zijn. Met een enkelbrace voor wandelen kunt u korte afstanden lopen. Deze fase wordt ook wel de fase van de mobilisering genoemd.

Enkelbrace bij hardlopen

Blessures kunnen heel vaak voor bij hardlopen. Door het dragen van een enkelbrace tijdens het hardlopen kunnen de klachten behandeld worden. De bracr zorgt er in dit geval voor dat de nkel de juiste mate van ondersteuning krijgt. Hierdoor kan de enkel in alle rust herstellen. Door het dragen van een enkelbrace voelt de enkel minder kwetsbaar aan. Veelal wordt een lichte brace aangeraden om te gebruiken tijdens het hardlopen.

Enkelbrace bij gescheurde enkelbanden

Bij gescheurde enkelbanden wordt ook een brace aangeraden. Na een periode van rust kan het lopen weer worden opgepakt met ondersteuning. De enkelbrace kan hierbij de gewenste ondersteuning bieden voor tijdens het lopen.

Verstuikte enkel verhelpen met enkelbrace

Een verstuikte enkel kan verholpen worden met een enkelbrace. Echter zal dit in overleg gaan met uw behandelaar. In gesprek met de behandelaar zal duidelijk worden waarvoor gekozen wordt: Een enkelbrace of tape. Indien er voor een brace gekozen wordt, dan zal dit de enkel steun geven tijdens het herstelproces. Ook het bewegen kunt u met een brace rustig oppakken. Ook hierbij doet u er verstandig aan om dit eerst te bespreken met uw behandelaar.

Enkelbrace na gipsperiode

Zoals hierboven ook beschreven is, wordt er ook na een gisperiode de keuze gemaakt tussen een tape of brace. Deze keuze maakt de behandelaar voor u. De enkelbrace zal zorgen voor ondersteuning van de verzwakte enkel.


Leave a Reply

Your email address will not be published.